Robottikodinkoneet

Ovatko robottikodinkoneet hyödyllisiä vai nykyaikaisen ihmisen turhakkeita?

Voiko olla jotain mukavampaa kuin katsella futispeliä sohvalta kun imuri pyörii keittiössä siivoten kaikki lattialle tuuppaamasi muruset? Tuskin, onko siis kyse turhakkeesta vai oikein oivallisesta robotti-imurista?

Kodin siisteys

Voiko robotti-imurille olla parempaa käyttäjää, kuin lähemmäs satavuotias mummo joka asuu yksin kaukana sukulaisistaan eikä pysty itse turvallisesti enää imuria heiluttamaan? No ei todellakaan voi olla. Ihan uskomattoman hyvä keksintö, joka sopii kotiin kuin kotiin. Tai ainakin siis melkein jokaiseen kotiin, eihän moinen robotti-imuri kaiketi kovin helposti kiipeä kynnysten yli, mutta joka tapauksessa.

Lattian imurointi
Yhä useammalla lattialla pyörii nykyään robotti-imuri

Käyttäjäkunta moiselle robottisiivoojalle voi olla millainen vaan. Kiireinen bisnesmies, joka inhoaa imurointia. Pitkä työreissu takana ja tekee vain mieli heittäytyä sohvalle makaamaan hiljaisuuteen, kunnes oven avattuaan tajuaakin että kotona odottaa ensimmäisenä sata villakoiraa nurkissa.. Tässäkin tapauksessa robotti-imuri olisi taistellut villakoiria vastaan bisnesmiehen kulkiessa ympäri maita ja mantuja, miten kätevää! Puhumattakaan satahenkisestä lapsiperheestä, kuka siellä ehtii imuroida koko huushollin, kun mukuloita kirmaa edestakaisin jatkuvasti ja pöly sen kuin lentää? No, robotti-imuri esimerkiksi, joka kulkee oman mielensä mukaan pisin huushollia auttaen perheen äitiä ja isää pitämällä huolen villakoirien tuhoamisesta ja murusten siivoamisesta pöydän alta.

Vielä kun saisi robotti-imuriin toiminnon, jolla se samalla pyyhkisi pölyt tasojen päältä, toimisi höyrypesurin lailla mattojen kanssa ja pesisi lattiat samalla..

Piha-alueet

Allekirjoittanut voi kertoa tässä vaiheessa, että jos joskus tulee muutamaan asuntoon jossa on nurmialuetta, niin pihassa tasan ja taatusti tulee kiertämään robottiruohonleikkuri. Sen verran on ihnottavaa puuhaa tuo nurmikon leikkaaminen, ettei allekirjoittanut siihen ryhdy jos ei ole aivan pakko.

Leikkurille asetetaan pihaan rajat, joita myöden se kulkee ja leikkurointi sujuu aivan itsestään. Robotti on jopa niin viisas, että sateen tullessa se vetäytyy takaisin kotikoloonsa ja sateen jälkeen saattaa käydä haistelemassa ilmaa, joko on leikkuroinnin aika jälleen. Ei tarvitse miettiä lomareissulla sitä, kuinka pitkäksi nurmikko on taas kasvanut ja miten hirveältä se leikkaamisen jälkeen näyttää. On oma renki, joka hoitaa nurmikon siisteyden vaikka kotiväki olisikin lähtenyt viikoksi reissuun.

Mielipide

Ruohon leikkaaminen
Isoilla pihoilla robottiruohonleikkuri on kätevä

Allekirjoittaneen mielestä robottikodinkoneissa ei todellakaan ole mitään vikaa, vaan niiden avulla saa helpotettua omaa arkea. On olemassa niin paljon mummoja ja pappoja, jotka eivät omin avuin pääse edes kauppaan tai asuntonsa parvekkeelle. Miten joku luulee, että moiset vanhukset pystyvät pitämään huolta kokonaisesta asunnosta ja talosta puhumattakaan? On toki olemassa kaikkia mahdollisia kotihoitopalveluita ja sukulaisiakin saattaa asua lähellä, jotka voivat auttaa. On kuitenkin vanhuksenkin arkea helpottavaa, kun moisia robottikodinkoneita on olemassa. Ja silloin sukulaisetkin voivat poiketessaan istahtaa kahville, eikä aina ensimmäiseksi tarvitse nousta kaivamaan imuria ja moppia sekä tuupata pyykkikonetta käyntiin.

Suurien perheiden arjessa moiset robottikodinkoneet ovat myös varmasti avuksi. Mukuloita on useampi ja vanhempien pitää vielä hyvällä tuurilla käydä vuorotyössä. Kuolemahan siitä tulee ennen kuin viimeinen lapsi on niin iso, että voi auttaa nurmikonleikkuussa. Siksi, oi siksi robottikodinkoneet ovat mainoita myös suurperheissä. Vanhemmille jää joskus aikaa olla keskenäänkin, eikä tarvitse miettiä joka iltaista imurointia, kun kersat ovat menneet yöpuulle.

Turhakkeiksi moisia robotteja voi kutsua sinkkuperheissä tai yhden lapsen perheissä. Silloin vain valitettavasti pitää olla aikaa myös huolehtia lapsen lisäksi itsestään ja asunnostaan tai muutoin asiat on priorisoitu allekirjoittaneen mielestä täysin päin honkia. Robottikodinkoneet ovat siis tavallaan oikein hyödyllisiä, mutta tavallaan taas saattavat olla oikeasikin varsinaisia turhakkeita.