Patinaa nykyajasta

Vaikka olen todella innokas teknologianörtti ja mielestäni kehitys on hieno asia, johonkin on se raja vedettävä. Tällä sivulla siis yleistä nurinaa ja narinaa kehitykseen liittyen, ettei tämä sivusto mene aivan pelkästää ylistyksen puolelle!

Nykyviihtyminen

On se kumma juttu, kun nykyajan ihmisillä on nykyään niin usein tylsää. Ennen vanhaan mentiin pihalle töihin, navettaan, pellolle tai kutomoon, jos oli tylsää. Oikeastaan, sanaa tylsää ei ennenvanhaan saanut sanoa. Nykyisin ihmiset tappaa aikaa, ja no, ehkä siinä asiassa piilee myös jotakin hyvää.

Onko nykyihmisillä enemmän aikaa käytettävissä, ja sen takia tuppaa aika käymään pitkäksi? Toisaalta se kertoo myös siitä, että emme osaa olla paikoillaan, vaan aina pitää olla jotakin tekemistä.

Me kulutamme ennätyspaljon aikaa puhelimilla ja tietokoneilla, ja näistä laitteista onkin tullut hyviä ajan tappajia. Niistä on tullut myös tarkoituksettomia ajan tappajia. Pitäisi mennä nukkumaan klo. 23.00, mutta sitten sitä jumiutuu puhelimelle selailemaan nettiä, ja yllättäen kello onkin jo 01.00. Ei ollut tarkoitus olla puhelimella niin pitkään.

Kannatan ehdottomasti hyviä ajan tappajia ja viihdykkeitä, ja niitä voivat olla osa peleistä, jos ne ovat opettavaisia. Räiskintäpelejä en laske tähän katergoriaan. Joissakin peleissä oppii kuitenkin motoriikkaa, ja osassa peleistä täytyy käyttää aivoja. Kehittävät pelit ovat erinomainen esimerkki siitä, miten tekniikka voi hyödyllisellä tavalla auttaa tappamaan aikaa.

Jos tylsyyttä haluaa pakoon, niin suosittelen ehdottomasti espace roomia. Tämä villitys joka on tullut myös Suomeen, on itseasiassa aika kehittävä pelimuoto, jossa yhdistyy tiimityöskentely, ajattelu, tekniikka ja jopa jännitys! Espace Room – yrityksissä toimintamalli on suhteellisen simppeli: voit valita usean eri teeman välillä, kuten pukuhuone teeman tai autotallin. Pukuhuone -teemalla ei nyt tarkoiteta mitään härskiä, vaan toimintaympäristö on täynnä pukuhuoneita. Valitsemasi teeman perusteella sinulle annetaan jokin tehtävä jonka sinun tulee ratkaista. Sinun täytyy siis selvittää mysteeri. Hieman Sherlock Holmes tai MacGyver tyyppisesti. Voin kokemuksesta kertoa, ettei tehtävät ole helppoja, eikä läheskään kaikki niitä ratkaise, suurin osa taitaa jäädä ratkaisematta, joten tästä voit samalla ottaa haasteen vastaan! Escape roomeissä on aina hyvä olla useampi henkilö, koska yksin niitä olisi vaikea selvittää.

Mysteerit on tehty ratkottavaksi yhdessä, ja niissä todella tarvitaan useamman ihmisen apua. Tässä voi sitten kavereiden kanssa yhdessä pohtia, kuka tekee mitäkin, ja mitä ylipäätän pitäisi tehdä. Escape roomissa yhdistyy tekeminen ja ajattelu. Yleensä escape roomeissä on käytetty teknologiaa, kuten uv-valoa ja radiofrekvenssiä. Voit kysyä eri teemoista ennenkuin teet lopullisen valinnan – voit saada enemmän teknologiaa tai vähemmän teknologiaa. Tarkoituksena escape room:ssa on kuitenkin se, että teet exitin, eli että pääset ulos itse huoneesta. Huonehan on siis lukittu, mutta jos tulee paniikki, niin pääsee sieltä kyllä pois.

Yksi asia mikä on meillä ollut jo vuosia, mutta mitä ei ehkä aina tule ajatelleeksi on huvipuistot. Kyllähän huvipuistot tarvitsevat teknologiaa, että voivat toimia. Kaikissa laitteissa on kuitenkin jonkunlaita teknologiaa, ja mitä uudempi laite, sitä hienompaa teknologiaa laitteessa on. Laite laitetaan päälle tiettyä nappia painamalla, ja se myös pysähtyy tietystä napista. Laite voi tehdä kiepsukoita ja ties mitä voltteja, teknologian avulla. Huvipuistoja ei olisi, ellei teknologiaa olisi. Tänä päivänä tulee entistäkin hienompia laitteita, jotka ovat myös vaatimustasoltaan vaativampia. On hieno nähdä, että vuosi vuodelta teknologia kehittyy, ja asiat menee aina vähintään askeleen eteenpäin, ellei jopa useita askelia.


Teknolgia, ihminen ja luonto voivat hyvin elää sopusoinnussa, ja olisin toivottavaa, että kaikki nämä asiat yhdistetään, koska mikäs tämän parempi combo! Myös luontoa olisi mielestäni mukava nähdä enemmän, eli ettei teknologia olisi liikaa sitä itseään. Kaikki asiat tarvitsevat balanssin voidaakseen toimia täydellisesti.