Tuoko kehittyvä teknologia ja robotiikka oikeasti turvallisuutta?

Joku viisas sanoi joskus, että ainoa varma asia maailmassa on muutos. Näin on todettava, että jopa minun lapsuuteeni verrattuna, on tapahtunut todella paljon 30:ssä vuodessa. Puhuttakaan siitä, miten paljon maailma on kehittynyt 40:ssä tai 50:ssä vuodessa. Tuntuu, ettei sitä vanhemmat ihmiset aina edes pysy kärryillä tässä maailman menossa, eikä se ole ollenkaan ihme. Itseasiassa olen huomannut itsessäni jo samoja piirteinä – alle 20 vuotiaat ihmiset tuntuvat oppivan nopeiten, ja ottavan omikseen uusia asioita.

Puhun nyt paljon teknologian näkökulmasta. Erityisesti siinä suhteessa maailma on kehittynyt paljon, kun taas joissain asioissa tuntuu, että ollaan otettu takapakkia. Maailma on monessakin asiassa hyvin jakautunut, ja vastakkainasettelulta ei voida välttyä.
Se on kuitenkin eri aihe, enkä keskity poliittisiin aiheisiin tässä artikkelissa niinkään paljoa.

Kehitys on tuonut mukanaan mm. robotiikan. Monet ihmiset ovat robotiikan suuria faneja, kun taas toiset pelkäävät tätä muutosta. Itse kuulun kai neutraalin ryhmään. Olin itseasiassa hyvin yllättynyt siitä, että mieheni pitää robotiikka jopa turvallisempana kuin sitä, jos tavalliset ihmiset tekevät työnsä. Keskustelun aiheena meillä oli itsestään ajavat linja-autot eli bussit. Mies oli sitä mieltä, että robotiikka busseissa tuo paljon enemmän turvaa, sillä ihmiset voivat olla arvaamattomia. Kuten tietysti ovatkin, ja se on todistettu esim. WTC – iskuissa, ja monissa muissa ns. tapaturmissa, jotka ovat loppupeleissä johtuneet ihmisen hulluudesta. En kuitenkaan voi olla epäilemättä robotiikan puutteita, kuten sitä, että teknisiin laitteisiin tuppaa aina tulemaan vikoja ja oikosulkuja. Että mihin se bussi sitten ajaa, kun tämmöinen tapahtuu?

Robotiikassa käytetään toki etäohjausta, ja se on vähintä, mitä voi odottaa. Mahdolliset oikosulut tulee voida ohittaa etäältä niin, että bussi saadaan tottelemaan, jos tekniikka pettää.

Teknologian kehittyessä myös järjestelmät ja itse robotiikka varmasti paranevat entisestään. Pelkään kuitenkin sitä, että osa ihmisistä ovat koekaniineja näille eksperimenteille, ja ettei virheiltä vältytä. Työntekijöille sanotaan usein, että virheitä saa ja pitää tehdä koska niistä oppii. No miten sanot robotille saman asian? Yksi liian suuri virhe voi olla kohtalokas.

Skeptisyydestä huolimatta uskon kuitenkin, ja haluan todellakin uskoa, että kehittyvän teknologian ansiosta voimme elää mm. ympäristöystävällisemmin. Kuitenkin on olemassa myös se näkövinkkeli, että olemme työntyneet kauemmaksi luonnosta, suorastaan vieraantuneet, ja että enemmän ihmiskontaktia tarvitaan. Haluamme palata takaisin sellaiseen mukavaan ja idylliseen toimintaympäristöön, mutta kuitenkin ehkä niin, että asiat tapahtuvat nopeammin ja helpommin.

Muutamia hyviä esimerkkejä jo kehittyneestä teknologiasta löytyy mielestäni Helsinki-Vantaan lentokentältä. Siellä kaukomaihin lennettäessä joudut menemään passitarkastukseen, ja mikäli sinulla on biometrinen passi, voit kävellä suoraan laitteseen, joka skannaa passin ja myös sinut. Tämä on hyvin jännää. Tämä teknologia on ollut Helsinki-Vantaalla jo vuosia, mutta silti se on mainitsemisen arvoinen asia. Toivon kuitenkin, ettei turvatarkastajia voida koskaan korvata täysin pelkästään laitteilla. Tosin jenkeissä matkusteltaessa kaikki menee suoraan laitteeseen, joka skannaa koko ihmisen – sama asia siis, jos ihminen laitettaisiin siihen hihnalle, johon käsimatkatavarat menevät.
Mielestäni järjestyksenvalvontaa ja turvatarkastuksia ei kuitenkin voi pelkästään ulkoistaa. Mitä tapahtuu, jos ihmiset riehuu ja heidän pitää saada rauhoittumaan? Silloin ei laitteet auta, vaan tarvitaan järjestyksenvalvojakoulutuksen käynyttä järjestyksenvalvojaa ottamaan ohjat. Järjestyksenvalvojien näkemin tuo muutenkin mielestäni turvaa – sellaista turvaa, mitä mikään laite ei koskaan voi korvata, vaikka olisi kuinka hieno laite kyseessä.

Ja ainakin naiset usein tykkäävät katsoa näitä komeita miehiä, joita työskentelee järjestyksenvalvojina, tai ns. järkkäreinä.  Ja onhan siinä ammatissa monia naisia töissä tänäpäivänä, aivan kuten on poliiseissakin naiskonstaapeleita.

Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin järjestyksenvalvonnasta jätän teidät pohtimaan maailmamme tulevaisuutta.