Vievätkö robotit työpaikkamme?

Kyllä. Tämä artikkeli voisi olla näinkin lyhyt kuin kyllä. Ja osittain se on jo tapahtunut. Suuri osa isoista market -kaupoista tarjoavat itsepalvelukassaa, ja myös lentokentillä on itsepalvelupisteet. Väistämättä tulee robotiikka viemään osan työpaikoista, mutta asiassa on onneksi muttia. Robotiikka tulee viemään osan niistä töistä, joita me pidämme normaaleina tänäpäivänä. Työt joita olemme oppineet näkemään, saattaa hävitä, kuten se kaupan mukava kassaneiti. Muutos on monesti aika vaikeaa ja jopa harmillista, koska emme osaa ennustaa tulevaa. Muutos tuo yleensä mukanaan myös hyviä asioita, ja se kannattaa muistaa.

Kaupan alan työntekijät

 

Kassa
Jäävätkö kassakoneet kokonaan historiaan?

Otetaan esimerkiksi kassaneidit. Tarkoitukseni ei ole olla sovinisti olleenkaan, olenhan itsekin nainen, mutta koska suurin osa tietää mitä tuo sana tarkoittaa, ja se sopii tähän seuraavaan kontekstiin. Minusta itsestänikin olisi aika harmillista se, etten kaupan kassalla näkisi enää mukavia kassaneitejä ja asiakaspalvelijoita. Mutta, haittaisiko se niin paljoa, jos kassaneideille olisi keksitty jotakin muuta työtä kaupassa? Se, että robotiikkaa käytetään kaupoissa, ja juurikin näitä itsepalvelukassoja, tehdään mm. siksi, että kassajonot lyhenisivät, ja että me kuluttajat olisimme tyytyväisempiä. Toki, jotkut haluavat myös säästää kuluissa.

Mutta mitäpäs jos mukavat asiakaspalvelijat auttaisivat meitä kaupan puolella mieluummin? Auttaisit hakemaan tuotteita. Tarvitsen ketsuppia yhden pullon, kiitos. Ja sitten entinen kassaneiti hakisi minulle ketsuppia. Olisi aika kätevää! Kukapa ei haluaisi kauppaan, jossa sinua autetaan ostoksiesi kanssa! Voisiko asiakaspalvelijat parkkeerata autosi sillä aikaa, kun eivät enää ole töissä kassalla? Voisiko autosi pestä sinä aikana kun käyt kaupassa? Jos robotiikan takia voidaan keksiä muita hyödyllisiä, ja jopa tuottavuutta nostavia asioita, niin ei robotiikka silloin ole huonosta. Tässä esimerkissä voi muuten kokoajan huomata, että ainakin omassa mielikuvissani ihminen säilyy aina mukana, ainakin joissakin toimenkuvissa. Itse en ehkä pysty kuvittelemaan maailmaa, joissa vain robotit puurtavat. Tai jos näin kävisi, on minulla siihenkin ratkaisu -kassaneitien on opeteltava teknologiaa, ja osattava koodata robottien toimintoja antaa näille käskyjä.


Työkoneyritykset

Minulla on tuttava, joka omistaa kantojyrsintäyrityksen. Siinä työssä käytetään toki kantojyrsintälaitetta, mutta ihmistä tarvitaan siihen, että hän käy laittamassa kantojyrsimen oikeaan kohtaan, eli oikeaan kantaan voisi sanoa. Tässä työssä voisi robotiikka toimia niin, että kantojyrsinlaitteelle syötettäisiin pihan koodit, jolloin kantojyrsin osaisi itsenäisesti kulkea niihin kohtiin, joista kantoja tulee jyrsiä. Robottiruohonleikkaaja toimii nimittäin samantyylisesti – se esim. tietää kun se on mennyt yli laidan, ja se itseasiassa kääntyy jo ennen nurmen tai pihan laittaa, ja muuttaa suuntaansa. Samaa teknologiaa voitaisiin hyödyntää myös kantojyrsinnässä. Tämmöinen automatiikka voisi hyödyntää kantojyrsintäyrityksiä, mutta käytännössä en osaa sanoa miten se loppupeleissä toimisi.

Koska aiheena kantojyrsintä on monille vieras, ja ehkä hieman outo esimerkki, mutta koska sattumoisin olen siitä tietoinen tuttavani yrityksen kautta, niin kerron vielä mitä kantojyrsinnässä tehdään. Kun puita halutaan kaataa pihalta, tai niitä jopa tarvitaan kaataa pihalta, jää niistä kannat jäljelle. Kaikki eivät halua jättää kantoja näkyviin, ja itseasiassa suurin osa ei niitä halua, ellei kyse ole jostakin mökkipaikasta, jossa näkyvilla oleva kanto ei niinkään haittaa. Kantojyrsinnän voi tilata kirjaimellisesti jyrsimään kanto pois kuopastaan, eikä kanto ole enää esteettinen haitta pihassa. Erityisen suosittua on omakotitalojen ja keskusta-alueiden kantojyrsintä, ja sen voi hyvin ymmärtää.

Saate sanoiksi vielä se, että ehkä moniakin liiketoimintoja voidaan kehittää robotiikan avulla, mutta toivon myös tuttavieni ja ystävieni puolesta, että työt tulee aina säilymään, ja ettei työ lopu ihmisiltä koskaan, koska olisi aika monotoonista työskennellä pelkkien robottien parissa.